2009. április 23., csütörtök

Elérhetőség

viktorkadza@gmail.com

Ecset a kézben


Orchidea Bambusz ecset

Amikor elkezdtem foglalkozni a kínai ecset technikával egyszerű bambuszecsetnek nevezett valamivel dolgoztam . Nem volt tul jó ecset de én úgy gondoltam ha ezzel megtanulok írni akkor bármivel. Tanulni azóta is tanulok de egy dologra rájöttem. Ha az ember éveket áldoz a kínai kalligráfiára továbbiakban shufa (sufá) elsajátítására akkor vegye meg hozzá a lehető legjobb minőségű anyagokat.Nem leszünk egy Sztradivari hegedűtöl Paganinik de legalább jól szól.
A kínai ecset alapfelépítése eléggé egyszerű , mégis ecset és ecset között nagyon nagy minőségi különbségek lehetnek. A jó ecset jellemzői : finom válogatott szőrzet (pl. kecske , birka , hegyi kecske , nyúl , mókus , farkas , ló stb) , egyenes nyél , jó alaktartósság , jo nedvszivóképesség , tömören pakolt szörpamacs. Nagyon fontos hogy az ecset hegyes legyen. Ha széthuzzuk az ecset szőrét jól láthato hogy a szőrök hegyesen végződnek és gondosan lettek kiválogatva.

Mindezt nehéz megállapítani mostanság mert az ecset szőrét enyvezett formában árulják ezért egyetlen mércét lehet még felhozni és ez az ár. A jó ecsetek eléggé drágák . Kis ecsetek kb. 15$ , kozepes kb. 30$ ,nagy 50$ felett.
Minden stílushoz megvan az ideálisnak mondható ecsetfajta. Kis írott jelekhez kicsi ecset , a közepesekhez az un Orchidea - Bambusz ecset , a nagy kalligráfiákhoz a nagy ecsetek amiknek a nyele nem sokkal nagyobb mint a pamacs. Aztán vannak oriás ecsetek amikkel én csak távolrol találkoztam , velük valo festés kicsit olyan mint amikor egy kungfu filmben a shaolin szerzetes seprűvel takarítja ki egyszerre az udvaron a száraz faleveleket és az oda látogató ellenséges klán tagjait.

Sokfajta méret


A könyvek az Orch.-Bambusz ecset ajánlották kezdésnek...

2009. április 21., kedd

Nyugalom

A nyugalom jele: egy nő pihen a tető alatt

Ez a blog a kínai kalligráfiáról fog szólni és arrol hogyan gyakorolja a kínai kalligráfiát egy europai fiatalember. A kalligráfia kínaiul Shufa , egy ősi kínai művészet . A kínai írás abban különbőzik a mi írásunktól hogy a kínai jelek nem betűket (hangokat) jelölnek hanem minden egyes karakter egy szó vagy fogalom jelentését hordozza. Pl nálunk az A vagy B betük az a hangot ill. a hangot jelölik kínaiknál viszont a jel azt jelenti hogy nagy és kb úgy hangzik hogy 'tá'.